Pe 21 decembrie 1989, la ora 12, Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu au apărut în balconul CC al PCR, în prezent sediul MAI, pentru ca fostul şef de stat să rostească ceea ce avea să fie ultimul său discurs în Piaţa Palatului. Motivul organizării mitingului de către Ceauşescu a fost calmarea spiritelor după protestele împotriva regimului comunist reprimate violent la Timișoara, condamnarea acelor manifestări considerate “huliganice” și să promită oamenilor majorări salariale.

 

 

Mitingul lui Nicolae Ceauşescu din 21 decembrie 1989 a fost transmis în direct la TVR, dar a fost filmat şi cu mai multe camere separate de transmisiune, iar realitatea.net prezintă acum cadre care nu s-au văzut LIVE, scoase la lumină de jurnalistul Cristian Otopeanu. Nicolae Ceauşescu a fost filmat inclusiv din spate, în timpul spargerii mitingului, dar şi din lateral, de la numai câţiva metri, iar imaginile sunt extrem de rare. Vezi secvenţele mai jos!

POVESTEA MITINGULUI DIN 21 DECEMBRIE 1989

Ziua de 21 decembrie 1989 a reprezentat începutul sfârșitului pentru Nicolae Ceaușescu, cel care conducea țara din 1965, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ceaușescu a ținut în acea zi ultimul său miting, în fața a 100.000 de oameni, aduși special din uzine, fabrici și întreprinderi. Scopul? Să calmeze spiritele după protestele contra regimului comunist de la Timișoara, să le condamne și să promită oamenilor majorări salariale.

Cu o seară în urmă, pe 20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a ținut un discurs televizat. Referindu-se la evenimentele de la Timișoara, a afirmat că “grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecând la atacarea unor instituții de stat, distrugând și jefuind o serie de clădiri, de magazine, de clădiri publice, iar în ziua de 17 decembrie și-au intensificat activitatea împotriva instituțiilor de stat și de partid, inclusiv a unor unități militare”.

Tot în acea zi de 20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a cerut convocarea mitingului care avea să îi fie fatal. L-a chemat pe primarul Capitalei, Barbu Petrescu, și, în urma discuțiilor purtate inclusiv cu șefi ai instituțiilor responsabile cu asigurarea pazei și a securității, s-a luat decizia finală.

100.000 de oameni la ultimul miting al lui Nicolae Ceaușescu din 21 decembrie 1989

Drept urmare, pe 21 decembrie 1989, la ora 12:00, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au apărut în balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, actualmente sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Cei 100.000 de oameni adunați în Piața Palatului au ascultat, mai întâi, discursurile rostite de cei cinci reprezentanți ai oamenilor muncii. După aceea, a luat cuvântul Nicolae Ceaușescu. La exact un minut după ce a început să vorbească, s-a declanșat degringolada în mulțime.

Numeroși martori au afirmat că au auzit un zgomot insuportabil, echivalent cu cel produs de formații de avioane, elicoptere sau tancuri. Zgomotul ar fi provenit de la o sursă de bruiaj amplificată la maximum prin difuzoarele montate în Piață și în locurile adiacente. Specialiștii au susținut că acele trăiri ale oamenilor au fost provocate de emiterea la intensitate sporită a unor unde de joasă frecvență, sub pragul audibilului.

Mărturii: în mulțime au pătruns oameni înarmați cu bâte, care au penetrat cordonul de protecție și au lovit manifestanții. Unii purtători de lozinci i-au înțepat pe cei din jur, ca să creeze panică

Totodată, au existat mărturii din care a rezultat că în mulțime au pătruns persoane înarmate cu bâte, care au penetrat cordonul de protecție și au început să lovească manifestanții. Mai mult, potrivit altor mărturii ale celor prezenți atunci în Piața Palatului, unii purtători de lozinci au scos lozincile și, cu cozile din lemn care aveau vârfuri ascuțite, au început să îi înțepe pe cei din jur, strigând, în același timp, “Fugiți! Ne omoară” și “Vin tancurile”.

Un efect sonor a amplificat panica, determinând manifestanții să arunce tablourile, steagurile și lozincile. Mulțimea adunată s-a călcat pe picioare în încercarea de a părăsi Piața Palatului.

Nicolae Ceaușescu s-a oprit din discurs, iar Televiziunea Română a oprit transmisiunea directă. După câteva secunde, Ceaușescu a reluat cuvântarea, TVR a reluat transmisiunea LIVE, dar în Piață mai erau doar aproximativ 15.000 de oameni, conform informațiilor oficiale.

Baricada de la Intercontinental, din seara de 21 decembrie 1989

În după amiaza aceleiași zile, mii de oameni au început să vină în Piața Universității pentru a protesta contra regimului și a lui Nicolae Ceaușescu. Spre seară, în dreptul Hotelului Intercontinental, oamenii au ridicat o baricadă improvizată din mese și scaune, cu scopul de a împiedica acţiunile forţelor de represiune.

Încercările de a înlătura baricada cu TAB-urile nu au dat rezultatul dorit, iar noaptea, în jurul orelor 23:00, s-a dat ordin ca baricada să fie spulberată cu ajutorul tancurilor și s-a tras în manifestanți.

 

Realitatea.net

Articolul precedent„Cărți împușcate și elemente de istorie locală”, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu
Articolul următorCIORBĂ DE PERIŞOARE, reţetă de Crăciun. Ingredientul secret care dă tot gustul