În perioada 16 – 22 septembrie este celebrată Săptămâna Europeană a Mobilității. Potrivit APM Sibiu, aceasta este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul Comisiei Europene, care se desfășoară în fiecare an în acest interval.

“În vederea organizării acestui eveniment la nivel județean, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a informat și invitat administrațiile publice locale din județul Sibiu să aplice, să promoveze măsuri durabile în domeniul transporturilor și să încurajeze cetățenii să încerce și alte modalități de deplasare în afara automobilului”, spun reprezentanții APM Sibiu.
Fiecare ediție a Săptămânii Europene a Mobilităţii pune accentul pe o anumită temă legată de mobilitatea durabilă. Tema din acest an este ”Mersul pe jos și ciclism în condiții de siguranță”, iar sloganul este ”Mergi cu noi!”
„Creșterea cea mai mare a emisiilor atmosferice se datorează vehiculelor de transport și modului în care noi planificăm și utilizăm orașele noastre. Încurajarea folosirii mai multor tipuri de transport și a deplasării alternative cu mașinile particulare, sensibilizarea și informarea concitadinilor asupra posibilităților legate de mobilitatea durabilă în orașe și asupra riscului legat de poluare, stabilirea unor perimetre rezervate unui trafic motorizat redus în oraș sunt doar câteva dintre acțiunile promovate de noi”, spune Daniela – Elena Anghel, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.
Această campanie europeană a debutat în 16 septembrie, zi declarată de către Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon, ca urmare a adoptării în 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon.
Potrivit APM Sibiu, în România se depun eforturi pentru prevenirea poluării aerului şi implicit, pentru protejarea stratului de ozon.
“Legea aerului nr. 104/2011 are ca scop protejarea sănătății umane şi a mediului înconjurător, prin luarea unor măsuri obligatorii destinate menținerii calităţii aerului. Din măsurătorile efectuate, conform Planului de monitorizare aprobat al APM Sibiu, cu referire la concentraţiile ozonului troposferic, la stațiile automate de monitorizare a calităţii aerului din judeţul Sibiu (două stații în municipiul Sibiu, o staţie în Copşa Mică şi o stație în municipiul Mediaș), pentru anul în curs, numărul depășirilor înregistrate a valorii țintă pentru protecția sănătăţii umane este sub numărul admis pe an calendaristic (conform Legii aerului nr. 104/15.06.2011, valoarea de 120 µg/m3 nu trebuie să se depăşească în mai mult de 25 de zile pe an calendaristic). Campania de informare-conștientizare pe care APM Sibiu o derulează în Săptămâna Europeană a Mobilităţii este menită să atragă atenția asupra necesității de a lua atitudine și de a acționa în folosul mediului și pentru sănătatea noastră”, adaugă Daniela – Elena Anghel.

Articolul precedentMai multe străzi din Cisnădie și Șelimbăr rămân, joi, fără curent electric
Articolul următorStațiile CFR luate în vizor de polițiști în cadrul unei acțiuni la nivel național