Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că vacanţa de primăvară va fi prelungită şi că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Națională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie. 

Sorin Cîmpeanu a mai spus că Evaluarea Națională pentru clasa a II-a va fi organizată în cursul lunii mai, cele pentru clasele a IV-a și a VI-a rămân pe datele actuale.

 “Am semnat și transmis spre semnare Ministerului Sănătății ordinul de ministru comun prin care se va înlocui sintagma depășirea pragului șase la mie rata de infectare cu sectara intrarea în carantină. Acest lucru se află în momentul în care vorbim și în analiza Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde sunt convins că se va găsi înțelegere pentru importanța școlii, pentru a nu avea pierderi educaționale precum și alte categorii de pierderi care sunt foarte importante pentru elevii care sunt obligați să învețe online de multe luni de zile.

Acestea sunt argumentele pentru care am solicitat ca trecerea integrală a școlilor în online să se facă doar la trecerea localităților în carantină.

Deci simulările se vor derula în continuare. Astăzi la proba de matematică, istorie la bacalaureat am avut o prezență de 109.000 elevi, ieri am avut o prezență de 90 la sută, azi de 70 la sută, deci este o dovadă clară de interes față de simulările examenelor naționale. Aceste simulări se vor derula până în data de 31 martie în toate localitățile care nu sunt în carantină. 

Astăzi am înregistrat un număr foarte important de îmbolnăviri chiar și în incinta școliilor.

Am propus o serie de modificări la structura anului școlar, modificări care au următoarele avantaje: propunând o vacanță de primăvară care să înceapă în data de 2 aprilie până în data de 4 mai, aceasta va cuprinde perioada sărbătorilor pascale fie că vorbim de Paștele catolic în data de 4 aprilie, fie că vorbim de cel ortodox în data de 2 mai. Deci vacanța de primăvară prelungită cu trei săptămâni începând cu data de 2 aprilie până pe data de 4 mai. În așa fel în perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectiva epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității prin acordarea acestei vacanțe în tot sistemul de învățământ preuniversitar. Al doilea avantaj este acela că examenul național de bacalaureat se păstrează la datele planificate, se păstrează cu prezență fizică și se va derula între 28 iunie și 1 iulie, probele scrise.

Singura diferență va fi aceea că vom echivalează, ca și anul trecut competențele cu excepția celor din promoțiile anterioare care vor susține competențele digitale.

Un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, în afară de păstrarea datelor pentru examenul de bacalaureat, se regăsește în păstrarea datelor pentru evaluările la clasele a patra și a șasea, evaluările la clasa doua urmând a fi programate în cursul lunii mai. De asemenea vom acorda importanța cuvenită pretestărilor pentru pisa. 

Dezavantajul este că suntem nevoiți să decalam examenul de Evaluare Națională, el se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după data de 8 iulie”.

 

 
Articolul precedentSute de lei în plus pentru pensionari! Anunțul a fost făcut azi de directorul de la Pensii, Daniel Baciu
Articolul următorPrimul ordin de plasare emis, primul animal salvat, la Sibiu