„Balul”, în regia lui Radu Nica, „Perfect compus”, în regia Alexandrei Badea și recitalul de poezie „Domnule și frate, Eminescu”, susținut de Constantin Chiriac, au fost primite cu aplauze la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din Chișinău.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a fost prezent și în acest an la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din Chișinău, Republica Moldova, cu două dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriu: „Balul”, regia Radu Nica (17 septembrie) și „Perfect compus”, regia Alexandra Badea (18 septembrie), iar actorul Constantin Chiriac a susținut recitalul de poezie „Domnule și frate, Eminescu” (18 septembrie 2019). Evenimentele s-au bucurat de aprecierea atât a spectatorilor, cât și a specialiștilor și personalităților din Chișinău. Prezența TNRS la Chișinău a fost finanțată de Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

„Atât președintele Institutului Cultural Român, cât și notabilitățile din Chișinău au remarcat faptul că Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu vine doar cu spectacole de foarte bună calitate la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. Am prezentat anul acesta „Balul” și „Perfect Compus”, spectacole care au reverberat mai ales pentru implicațiile istorice puternice pe care le au, iar recitalul de poezie „Domnule și frate, Eminescu”, pe care l-am susținut la Academia de Studii Economice Moldova, a adunat nu mai puțin de trei sute de spectatori”, spune Constantin Chiriac, director general al TNRS.

“Balul”, jucat de Ziua Națională a României

La Sibiu, spectacolul „Balul”, după o idee Theatre de Campagnol, regizat de cunoscutul regizor Radu Nica, se va juca sâmbătă, 30 noiembrie, dar și duminică, 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

Spectacolul a avut premiera la TNRS în data de 19 ianuarie 2007 fiind, până astăzi, nu doar unul dintre cele mai longevive spectacole din repertoriul TNRS, dar și unul dintre spectacolele apreciate și iubite de public.

„În «Balul» se tace. România trecută și România prezentă se întâlnesc la intersecția gesturilor care au asfaltat istoria. (…) «Balul» este spectacolul României turnate în corpul mare – istoria colectivă – și corpul mic – individul. Istoria e inițiată de gesturi exemplare, de mișcări radicale, de pendularea continuă între aberații și necesități. «Balul» este sinteza acestor forțe motrice. (…) «Balul» concentrează România în corpuri care se deplasează înainte si înapoi. Corpuri-plută peste istorie”, mărturisește Mihaela Michailov, cea care semnează scenariul dramatic al spectacolului.

Următorul turneu al TNRS va fi la București, în luna octombrie. „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu este spectacolul pe care TNRS îl va prezenta în acest an la Festivalul Național de Teatru, București, pe 19 și 20 octombrie. La Sibiu, următoarele reprezentatii ale spectacolului sunt programate la TNRS – Sala Mare, pe 9 octombrie și 16 noiembrie.

Articolul precedentVIDEO | “Oscar” pentru Muzeul ASTRA, în Slovenia: “Suntem singura instituție din România care a luat acest premiu în ultimii 26 de ani”
Articolul următorUn tânăr de 19 ani a decedat după ce prietenul lui a intrat cu mașina într-un stâlp