Un bărbat din Ocna Sibiului s-a ales cu un ordin de protecție după ce și-ar fi amenințat mama cu moartea. Polițiștii spun că ieri, 27 noiembrie, în jurul orei 12:00 Poliția Orașului Ocna Sibiului a fost sesizată de către o femeie în vârstă de 60 de ani, localnică, despre faptul că fiul său, în vârstă de 40 de ani, a mers acasă la aceasta și a amenințat-o cu moartea.
„În urma evaluării situației, polițiștii au constatat că există un risc iminent asupra vieții și integrității victimei, fapt pentru care, în conformitate cu prevederile Legii nr. 217/2003, împotriva fiului s-a emis un ordin de protecție provizoriu pentru următoarele cinci zile, ordin conform căruia bărbatului i se interzice apropierea față de mamă sau față de imobilul în care aceasta locuiește la o distanță mai mică de 50 de metri”, transmit polițiștii.
În acest caz polițiștii au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, iar cercetările vor continua la nivelul Poliției Orașului Ocna Sibiului.

A intrat în vigoare legea care o completează pe cea privind actele de violenţă domestică.

În acest context, polițiștii precizează că, începând cu data de 20 noiembrie a acestui an, a intrat în vigoare Legea nr.174/2018 care vine în completarea Legii nr.217/2003 privind actele de violenţă domestică.
„Dacă potrivit legii 217/2003, violenţa domestică era incriminată numai dacă era săvârşită de către un membru de familie asupra altui membru, prin termenul de familie înţelegându-se doar calitatea de soţ, soţie sau copil, iată că în recentul act normativ, protecţia împotriva violenţei se extinde şi în cazul foştilor soţi sau parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau nu locuieşte cu victima.
Potrivit noii legi, administraţia publică locală trebuie să suporte din bugetul local, cheltuielile legate de întocmirea actelor juridice precum şi cele necesare obţinerii certificatelor medico-legale pentru victimele violenţei domestice luate în evidenţă de către serviciile publice de asistenţă socială.
Un alt element de noutate este acela că, în cazul în care poliţiştii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, pot emite un ordin de protecţie provizoriu pentru o perioadă de 5 zile (maxim 120 de ore).
În acest timp, agresorul evacuat temporar din locuinţă, indiferent dacă este titularul dreptului de proprietate sau nu, are dreptul de a beneficia de adăpost într-una din locaţiile puse la dispoziţie de către administraţia publică locală (gen adăposturi de noapte, cămine etc.). Victimele acestui gen de agresiune pot beneficia de adăpost în locaţii anume destinate, care sunt sub autoritatea administraţiei publice locale dar şi în unele gestionate de organizaţii nonguvernamentale. Femeile şi copii care sunt victime ale violenţei domestice pot beneficia de serviciile unui asemenea Centru de primire în regim de urgenţă, apelând numărul de telefon 0771/148384 sau 0771/148385.
Legea nr.174/2018 cuprinde multe alte beneficii în favoarea victimelor violenţei în familie, pedepse şi restricţii pentru agresori”, spune Elena Welter, purtător de cuvânt IPJ Sibiu.

Articolul precedentCopil de patru ani, rănit în urma unui accident
Articolul următorBărbat în stare gravă după ce a traversat neregulamentar