Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din România, ajuns la a 50-a ediție, ne promite o experiență muzicală originală ce cuprinde o jumătate de secol de cunoaștere artistică.

În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va pătrunde în inima Sibiului, în spații deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz). 

Artiștii, Alexandru Tomaselli și Ralù Stoica, vor deschide festivalul cu”Muzică pentru suflet”, lăsându-ne să pătrundem în tainele muzicii sacre acompaniata de acorduri de jazz si poezie meditativa. După Parada de jazz în spirit de fanfară, emblematică pentru ziua de 25 octombrie (Ziua Armatei), devenim aproape îngeri cu un spectacol de teatru-jazz născut din contopirea mai multor orizonturi artistice, transformându-se într-o frească modernă a realităților pe care omul le trăiește în viața de cuplu.

În continurea acestor surprize, publicul va putea savura jazzul energic, creat de una din cele mai celebre formatii din Serbia – Fish in Oil și, totodată, jazzul tânăr bucureștean, prin trupa 7th SENSE, câstigatorii Concursului de Jazz de la Sibiu de anul trecut.

După, JazzyBIT, un trio din Timișoara ce oferă o combinație energică de jazz, latin și funk, publicul se va întâlni cu Orchestra Națională de Jazz a Franței care prin suita de șapte piese – „Ritualuri”, recreează un puzzle complex care relevă jocul de iluzii prin evocarea timpului ca o eternă întoarcere.

În același timp, Ramon Valle Quintet va traduce pe scenă îmbinarea armonioasă între muzică și charisma, angajându-se într-un show artistic de blazon pentru cei 50 de ani de istorie jazz în România.   

  

Astfel, publicul se va putea bucura de un amplu program artistic, sub forma unui line up care celebrează jazzul și transformările sale în timp, după cum urmează:

 

Marți, 25 octombrie 

–          “Muzica pentru suflet” – Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ Sibiu

Alexandru Tomaselli și Ralù  Stoica

–          “Muzica pentru pace” – Parada de Jazz – Centrul Istoric al Sibiului

Fanfara Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” și Fanfara Neppendorfer Blaskapelle

                       

Miercuri, 26 octombrie – Teatrul Național ‘Radu Stanca‘ Sibiu

–          Spectacolul de teatru-jazz: “Aproape Înger”

 

Joi, 27 octombrie, Biblioteca Județeană ASTRA

–          JazzyBIT

 

Vineri, 28 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

–           Szilárd Banai & Friends (HU)

–           ONJ – Orchestra Națională de Jazz a Franței (FR)

–           7th SENSE (RO) – Marele Premiu al Sibiu Jazz Competition 2021

Jam Session & After-Party

 

Sâmbătă, 29 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

–           Maria João & Mário Laginha Quartet (PT)

–           Ramon Valle Quintet (CU/DE/ES/FR)

Jam Session & After-Party

 

Duminică, 30 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

–           Kristin Asbjørnsen Band (NO/Ghana)

–           Fish in Oil (Serbia)

Jam Session & After-Party

 

Sibiu Jazz este o manifestare culturală plenară a spiritului de jazz și a felului în care acesta poate atinge inimile și sufletul semenilor. Festivalul cultivă și promovează spiritul libertății în oameni prin imersiunea lor în lumea jazzului.

 

Fondat în anii 70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului românesc în toată lumea, aducând oameni din diferite culturi și țări împreună. Sibiu Jazz a câștigat o recunoaștere internațională, fiind membru de 18 ani în cea mai celebră rețea europeană de jazz: European Jazz Network.

 

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

Articolul precedentRomânia, mai aproape de aderarea în Schengen – Vot istoric în Parlamentul European
Articolul următorLegea camerelor de comerț nemulțumește investitorii