Astăzi, 10 septembrie, colopoțelul a sunat pentru elevii din întreaga țară, în prima zi de școală. Sibiul a fost în forfotă de la primele ore ale dimineții. Copiii și tinerii s-au trezit în această dimineață emoționați și, îmbrăcați frumos, mulți dintre ei de mână cu părinții lor, au plecat către școli sau grădinițe. Nelipsitele buchete de flori au fost care mai de care mai colorate, așa cum numai toamna le poate face. Printre cei mai mici, au fost și lacrimi și supărări, că se despart de brațele părinților, dar educatorii sau învățătorii le-au făcut față.

În județul Sibiu funcționează 314 unități școlare de stat, în care învață aproximativ 60.671 de elevi. Curțile instituțiilor școlare au fost pline de părinți, copii și dascăli care au ascultat răbdători sau mai puțin răbdători imnul României, discursurile directorilor și ale invitaților sau slujba religiosă. Apoi fiecare s-a dus în treaba lui. Elevii la clase, părinții la serviciu.

Astrid Fodor, primarul Sibiului a ales, în acest an, să fie prezentă la deschiderea cursurilor de la Colegiul Tehnic „Independența”, acolo unde au început anul școlar și elevii învățământului dual. Evenimentul a avut loc în Sala Festivă,  sediului din Str. Ocnei.

Ca în fiecare an, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” a fost prezentă și Carmen Iohannis, Prima Doamnă a României. Anul acesta trăit emoția unei noi clase, fiind dirigintă la o clasă de-a IX-a.

„ Este o zi specială astăzi. Suntem cu multe emoții și elevii și părinții și noi. O zi pe care, probabil, în marea majoritate nu o vom uita. Cu astfel de zile, de început de an pășim plini de optimism și sperăm să ne realizăm toate planurile pe care ni le stabilim în această zi”, a spus aceasta. Emoțiile Primei Doamne s-au datorat și revederii cu foști elevi care au fost prezenți în curtea școlii, pentru a-i fi alături.

La Colegiul Tehnologic „Avram Iancu”, din Sibiu, odată cu deschiderea anului școlar a fost comemorat și marele revoluționar pașoptist al cărui nume îl poartă colegiul. Toți cei prezenți au avut, astfel, parte de o festivitate de deschidere cu totul specială. Avram Iancu a murit pe 10 septembrie 1872.

Structura anului școlar 2018-2019

Și pentru că suntem la început de drum, structura anului școlar 2018 – 2019, conform Ministerului Educației, arată după cum urmează: Astăzi a început primul semestru din noul an școlar, care se va termina pe 1 februarie 2019. Cel de-al doilea semetru este între 11 februarie 2019 și 14 iunie 2019. În cele două semestre, elevii vor avea parte de 4 vacanțe. Vacanța de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019) și vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019). Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019. În ceea ce privește programul național „Școala altfel”, acesta se va desfășura în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităților de învățământ.

De asemenea, în zilele de 5 octombrie, Ziua internațională a educației și 5 iunie – Ziua învățătorului, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare le vor marca prin manifestări specifice. Ministerul Educației specifică faprul că, cele două zile nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.

Articolul precedentAeroportul Sibiu: Avion revenit la sol după ce unui pasager i s-a făcut rău
Articolul următorAcțiuni organizate de DGASPC pentru copiii cu părinți plecați în străinătate