Filarmonica de Stat Sibiu continuă și anul acesta tradiția organizării unui concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României.

Datorită interesului mare arătat de public față de acest eveniment în anii precedenți, concertul din acest an va fi prezentat în două seri consecutive, în 30 noiembrie și 1 decembrie, ambele la Sala Thalia, cu începere de la ora 19. Alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu – condusă de dirijorul Mihail Agafița, pe scenă vor urca Gabriel Croitoru (vioară) și Oana Andra (soprană).

Programul concertului este structurat în principal în jurul compozitorilor români, publicul fiind invitat să asculte lucrări semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Gherase Dendrino dar și Gioachino Rossini, Theodor Rogalski și Pablo de Sarasate. Concertul din 1 decembrie va fi transmis live, pe www.filarmonicasibiu.ro și pe pagina de facebook a instituției, fb.com/FilarmonicaSibiu.

Mihail Agafița este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, circa 650 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet. Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 este Prim Dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleiaşi instituţii. În anul 2016, prin decret prezidenţial a fost desemnat cu cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – „Artist al Poporului”, pentru performanţe remarcabile. Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial, în anul 2010, dirijorului Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”. ”Revin de fiecare dată cu mare drag la Sibiu, oraș cu o orchestră profesionistă si un public deosebit. De această dată onoarea este cu atât mai mare avand în vedere evenimentele în care urmează să particip și faptul că ele sunt legate de Cenetenarul Marii Uniri. Mă bucur că mă voi reîntâlni cu maestrul Gabriel Coritoru și sunt totodată nerăbdător să lucrez alături de soprana Oana Andra. Sunt convins că vom crea două seri frumose. Cu această ocazie, transmit tuturor românilor La Mulți Ani” a declarat dirijorul Mihail Agafița.

Oana Andra este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa profesoarei Maria Slătinaru-Nistor şi a secţiei Regie de Operă a aceleiaşi instituţii, mezzosoprana Oana Andra este din 2001 solistă a Operei Naţionale Bucureşti. De-a lungul timpului s-a perfecţionat la cursuri de măiestrie susţinute de artişti precum Mariana Nicolesco, Alberto Zedda, Daphne Evangelatos, Regine Crespin, Kaludi Kaludov, sir Colin Davis, Carlo Cossutta.

Unul dintre cei mai valoroşi violonişti români, Gabriel Croitoru este profesor universitar doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti și solist concertist al Orchestrelor Radio. Gabriel Croitoru a susţinut peste 1000 de concerte şi recitaluri, în Europa, Asia sau America, colaborând cu London Royal Philharmonic, Gewandhaus Orchester Leipzig, Orchestra de cameră „Regina Sofia” Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, ca şi alături de orchestrele simfonice ale tuturor filarmonicilor din România.

Accesul publicului la aceste concerte este liber, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Invitațiile se pot procura de la Casa de Bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu, de luni până joi, între orele 10-12 și 13-16, sau în seara concertului, la intrarea în sală.

Articolul precedentVIDEO | Femeie găsită înecată, într-un lac din Colun
Articolul următorCopil de patru ani, rănit în urma unui accident