Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu a fost, ieri, gazda unei întâlniri dedicate Sărbătorii Francofoniei, lecturii, iubitorilor de limbă franceză, pasionaților de literatură și, nu în ultimul rând, dialogului pe teme sociale și culturale.

Seara francofonă a fost deschisă de lector Thibaut Desmons (Lectoratul Francez Sibiu) și lect. univ. dr. Diana Nechit (ULBS). Recomandările de lectură în limba franceză au cuprins autori provenind din spații geografice diferite, respectiv din Canada, Liban, Caraibe, România și Franța. Astfel, în atenția participanților la eveniment au fost: “Incendies. Le sang des promesses 2” (Actes Sud, 2011) de Wajdi Mouawad, scriitor de origine libaneză, binecunoscut iubitorilor de lectură, teatru și cinematografie, “Le Livre du Voyage” (Éditions Albin Michel, 1997) de Bernard Werber, “Charlotte” (Gallimard, 2014) de David Foenkinos, volum căruia i s-au acordat în 2014, prestigioasele premii Goncourt des lycéens și Renaudot, Panait Istrati și albumul “Paris”, editat de Dan Er. Grigorescu, cuprinzând texte scrise de Dan Hăulică. Seara s-a încheiat cu prezentarea volumului “Introduction à une Poétique du Divers” (Gallimard, 1996), semnat de Édouard Glissant, filosof, poet, romancier și critic literar, originar din Martinica.
În continuarea dialogului pe teme literare, cei prezenți au dezbătut importanța identificării publicului care este pasionat de limba franceză și necesitatea organizării unor întâlniri a căror ritmicitate să valorifice elemente și tematici care îi animă pe cei interesați de lectură și cunoaștere. Nu în ultimul rând, au fost remarcate și discutate importanța diversității în lumea contemporană, promovarea valorilor lingvistice franceze în context internațional, semnificația polifoniei culturale, a memoriei și identității în spațiul cultural francofon.
Evenimentul a avut loc la inițiativa Lectoratului Francez Sibiu și a Bibliotecii Județene ASTRA, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Articolul precedentDoi bărbați amendați după ce au fost prinși transportând ilegal lemne
Articolul următorPolițiștii sibieni sărbătoresc alături de comunitate, de ziua lor