Autoritățile anunță schimbări în sistemul de primire a apelurilor de urgență pentru înbunătățirea și eficentizarea acestuia. În acest context, în premieră pentru România, județul Sibiu a fost ales pentru implementarea și funcționarea unui Dispecerat Integrat pentru Apeluri de Urgenţă. În noul dispecerat urmează să activeze specialiști din cadrul ISU Sibiu, din cadrul poliției, al jandarmeriei, Direcției Județeane de Telecomunicații Speciale Sibiu și al ambulanței. 

Noul dispecerat, ce urmează să funcționeze în cadrul sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru”, ar trebui să înbunătățească preluarea apelurilor de urgență, să reducă timpul alocat interviului și să mobilizeze mai eficient instituțiile implicate în intervențiile de urgență. Tot sistemul va fi nou concept, conform cu Raportul Preliminar Privind Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112 din anul 2019.

Cum va funcționa

În prima etapă apelul va fi preluat de un dispecer unic, profesionist, care va identifica situația de urgență și va aloca resurse de prim răspuns, indiferent de tipul urgenței. Ulterior, în funcție de complexitatea evenimentului, de gradul de specializare al dispecerilor, pe domenii din competența agențiilor specializate (situații de urgență / medical / ordine publică) precum și de gradul de încărcare al acestora, apelul va fi transferat către un dispecer/coordonator cu competențe adecvate, care va gestiona cazul până la finalizarea acestuia.

Stadiul lucrărilor sunt în curs de finalizare, iar până la sfârșitul anului Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgență va fi operaționalizat.

Articolul precedentCopil de şapte ani, transferat de la Sibiu la Mureş, pentru o operaţie de replantare a degetelor de la mâna stângă
Articolul următorAeromodele și pictură la „Ziua Micilor Cercetători”. Participarea este gratuită