Ca în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii acționează pe linia prevenirii, identificării și combaterii evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice atât de către persoanele fizice, cât și de către persoanele juridice.

 

“În vederea realizării acestui scop și îndeplinirii obiectivelor propuse pe această linie, în perioada 18 noiembrie 2019 – 06 ianuarie 2020, la nivel național și, implicit, la nivelul I.P.J. Sibiu, se derulează acțiunea „FOC DE ARTIFICII” Deşi majoritatea societăţilor comerciale respectă prevederile legale în domeniu, experiența anilor anteriori a demonstrat faptul că există şi societăţi sau persoane fizice care încalcă legea, comercializând către populaţie şi terţi intermediari, articole pirotehnice interzise publicului larg, dar și viceversa, persoane fizice care achiziționează articole pirotehnice despre care au cunoștință că sunt interzise publicului larg. Articolele pirotehnice constituie mărfuri periculoase, motiv pentru care transportul, depozitarea și, mai ales, folosirea acestora, necesită o atenție deosebită”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Astfel, cu sprijinul și îndrumarea polițiștilor din cadrul S.A.E.S.P., în această perioadă acționează cu precădere în zona complexelor comerciale, a piețelor, târgurilor și a altor locuri de comercializare identificate, în vederea efectuării de verificări privind legalitatea operațiunilor de deținere și comercializare către populație a articolelor pirotehnice.

Potrivit lui Welter, până la această dată, la nivelul judeţului Sibiu sunt înregistrate 15 persoane juridice autorizate pentru deţinere, transport, folosire şi comercializare de articole pirotehnice (patru în municipiul Sibiu, șapte în municipiul Mediaş, una în orașul Ocna Sibiului, una în orașul Avrig şi două în comuna Șelimbăr). Nu sunt înregistrate persoane juridice autorizate pentru import de articole pirotehnice și nici depozite de articole pirotehnice.

“Conform datelor existente în evidențele I.P.J. Sibiu, în perioada sărbătorilor de iarnă 2018/2019 au fost întocmite 18 dosare penale pentru nerespectarea prevederilor Legii 126/1995R privind regimul materiilor explozive, fiind cercetate un număr de 23 persoane, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 7.500 de lei și indisponibilizată în vederea confiscării cantitatea de 22,4 kg articole pirotehnice din categoria celor interzise la comercializare publicului larg”, explică Welter.

Articolul precedentMăsuri de prevenire a incendiilor pentru sezonul rece. Recomandările ISU Sibiu
Articolul următorÎn sediul primăriei din Sibiu poate fi vizitată o expoziție dedicată femeilor care au scris istorie