Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din Sibiu au efectuat ieri, 30 iulie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, 7 percheziții, într-o cauză penală având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și de delapidare, în care sunt cercetate 8 persoane.

În fapt, în perioada iunie 2019 – iulie 2020, 8 persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru a acționa, în mod coordonat, în scopul însușirii, sustragerii și traficării mai multor bunuri (îmbrăcăminte, încălțăminte și alte articole sportive).

Din cercetările efectuate până în acest moment, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au stabilit că, prin intermediul angajaților, cei 8 (gestionari sau administratori în cadrul unei societăți comerciale cu mai multe puncte de lucru), ar fi oferit mai multor persoane (cunoscuți, rude sau prieteni), articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii din magazin, pe care, fie le duceau la casa de marcat, fie le aveau deja pregătite, scandând doar produsul cu valoarea cea mai mică, (în general o pereche de șosete) și doar simulând scanarea celorlalte produse. Apoi ar fi îndepărtat sistemele anti-furt și ar fi ambalat produsele în cutii/pungi, pe care le-ar fi predat „clienților”.

În alte situații, angajații nu ar mai fi scanat deloc produsul, nefiind emis efectiv niciun bon fiscal și neefectuându-se nicio plată, „clienții” plecând cu aceste produse de la casa de marcat, cu acordul și știința vânzătorilor.

Prejudiciul stabilit până în prezent se ridică la 474.000 de lei.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost ridicate în vederea cercetărilor, 1.186 de articole sportive și accesorii, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, precum și 16.220 de euro și 11.650 de lei.

Au fost puse în executare 9 mandate de aducere.

În urma administrării probatoriului în cauză, față de 6 membri (cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani, din județul Sibiu și județul Vâlcea) s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind încarcerați în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. Astăzi urmează a fi prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, cu propunere de luarea unor măsuri legale.

Polițiștii Serviciului de Investigarea Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat (art. 367 alin.1 Cod penal), delapidare în formă continuată (art. 295 alin.1 cod penal) și complicitate la delapidare (art. 48 cod penal raportat la art. 295 alin. 1 cod penal).

În cauză, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române și de sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Sibiu și Serviciului de Acțiuni Speciale din Sibiu.